Nie jesteśmy w stanie dyskutować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o żywności. Jest to ważna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najpoprawniej. Najbardziej znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w ogromnym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, aby skonstruować swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a także inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować czy też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka mocno podkreśla technikę.

Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.